Oavsett om du lever tillsammans med någon eller om du lever ensam är det alltid en god idé att se över hur juridiken påverkar dig. Kanske funderar du på vad som sker om du skulle bli sjuk och inte längre kan ta hand om dig själv? Kanske funderar du på vad som sker med din kvarlåtenskap den dagen du går bort? Saknar du arvingar eller vill du själv ha kontrollen över hur din kvarlåtenskap ska fördelas bör du skriva ett testamente. Oavsett situation finns vi här för dig. Tveka inte att kontakta oss för en inledande kostnadsfri behovsanalys.
Testamente
Oavsett hur du väljer att leva ditt liv, om du är ensamstående, sambo eller gift, är det viktigt se över ditt juridiska skydd. Vill du bestämma vad som ska ske med dina tillgångar när du inte längre är i livet ska du upprätta ett testamente. Ett tydligt och juridiskt korrekt testamente underlättar mycket för båda dig själv och dina anhöriga. Genom att upprätta ett testamente blir framtiden både mer förutsägbar och trygg samtidigt som risken för konflikter minskar.
Som ensamstående bör man fundera på hur ens arv ska fördelas. Kanske saknar man barn eller legala arvingar och då blir det extra viktigt att skriva ett testamente annars tillfaller allt allmänna arvsfonden. Har du frågor eller funderingar gällande testamente och hur det ser ut i ditt fall – tveka då inte att kontakta oss – du har alltid rätt till en kostnadsfri behovsanalys.
Gåvobrev
Ska du ge bort något värdefullt bör du upprätta ett gåvobrev. Att skänka bort saker är många gånger krångligare än vad man tror. Är det ett lån eller en gåva? Är gåvan förenad med några villkor? Ska gåvan ses som ett förskott på arv och ska den ses som enskild egendom? Ibland måste ett gåvobrev vara skriftligt, ibland inte. Vill du göra allt för att undvika framtida problem bör du ta hjälp av en jurist när du upprättar ett gåvobrev. Kontakta oss så hjälper vi dig att skriva ett gåvobrev som skapar trygghet för både givare och mottagare.
Skuldebrev
Att låna ut pengar är inte ovanligt, vårt tips är dock att upprätta ett skuldebrev – allt för att undvika framtida konflikter. Ett skuldebrev är ett skriftligt bevis på att en skuld föreligger och kan vara en förutsättning för att pengarna ska kunna drivas in.
Kanske ska ni låna ut pengar till en vän? Kanske ska ett av era barn flytta hemifrån och behöver kontanter till insatsen? Är pengarna ett lån eller en gåva? Ska ränta utgå? Oavsett situation är det viktigt att säkerställa ett större lån med ett skuldebrev, detta kanske särskilt om ni lånar ut till en närstående.
Ett skuldebrev ska bland annat ange storleken på skulden, vilka villkor som gäller samt vem som är långivare respektive låntagare. Kom ihåg att aldrig låna ut några större summor utan att samtidigt kräva att ett skuldebrev upprättas. Vi hjälper er både med rådgivning och upprättande av skuldebrev.
Framtidsfullmakt
Livet är skört och ibland tar det snabbt en oväntad vändning. I Sverige blir vi allt äldre vilket också innebär att det blir allt vanligare att vi drabbas av sjukdomar som demens och stroke m.m. Detta innebär att vi allt för ofta hamnar i situationer där vi inte längre kan ta hand om oss själva – i dessa situationer får man som regel en god man eller en förvaltare. Dessa personer, oftast slumpmässigt utvalda, ska då styra våra personliga och ekonomiska intressen. Frågan är om du vill ge denna makten till en oftast okänd person utsedd av kommunen eller om du själv vill styra vem som ska företräda dig?
Framtidsfullmakten är ett nytt personligt alternativ till kommunens goda män och förvaltare – här har du möjligheten att själv utse en eller flera personer som ska hjälpa dig om du blir sjuk och inte längre kan ta hand om dig själv.
Genom att upprätta en framtidsfullmakt säkerställer du att de personer du litar på också har en juridisk möjlighet att hjälpa dig. Valet är enkelt, antingen utser du någon som kan hjälpa dig eller så gör kommunen det. Det viktiga är att du redan nu funderar på hur du vill ha det – när du väl behöver hjälpen är det kanske redan för sent.
När man upprättar en framtidsfullmakt är det viktigt att följa formkrav och andra rekvisit för att fullmakten ska gälla. Det ska tydligt framgå vilka angelägenheter fullmakten omfattar samt vem som har rätt att göra vad. Kontakta oss så hjälper vi er att upprätta en juridiskt korrekt framtidsfullmakt skräddarsydd efter just era behov.